Харчування при цукровому діабеті

Харчування при цукровому діабеті

Дотримання здорового харчування – найкращий спосіб тримати рівень глюкози в крові під контролем та запобігти ускладненням цукрового діабету✅

Оскільки, харчування при цукровому діабеті потребує великої кількості фруктів, овочів та клітковини, воно позитивно впливає на ваш організм та асоційоване зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань та деяких видів раку.

👉 Основи харчування, про які ви повинні памʼятати:

✔️ Харчуватися потрібно тричі на день, останній прийом їжі за 3-4 години до сну.

Обирайте продукти з високою поживною

цінністю

✔️Пийте достатньо води протягом дня

✔️Дотримуйтеся принципу “здорової тарілки”, де в 1 прийомі їжі мають бути білки, жири, вуглеводи

✔️Білки: мʼясо (курятина, качка, індичка, кролик), печінку, твердий сир, яйця, нежирні сорти риби, бобові

✔️Жири: будь-які рослинні олії, горіхи (краще мигдальні та волоські)

✔️Вуглеводи: крупи з низьким та середнім глікемічним індексом: гречка, перлова, вівсяна, ячна крупа, чорний дикий рис, булгур, макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб, хлібці, галети (1-2 шматочка)

✔️ Овочі/клітковина: свіжі чи заморожені овочі та зелень.

❗️ Скоротіть споживання:

⛔️  Продуктів з високим глікемічним індексом, які швидко підвищують рівень глюкози крові: крохмалисті овочі (картоплю, кукурудзу) та з високим глікемічним індексом (варений буряк, морква); солодких фруктів (банани, виноград, груші); хлібобулочних виробів з рафінованого борошна (білий хліб, булки, крекери); солодких сухофруктів (фініки, родзинки, цукати); солодких газованих напоїв

⛔️Продуктів з високим вмістом тваринних жирів (вершкове масло, жирна яловичина, свинина, ковбаси, хотдоги тощо) та відмовтесь від трансжирів (кондиреські вироби, картопля фрі тощо)

⛔️Продуктів з високим вмістом холестерину (молочні продукти з високим вмістом жиру та тваринні білки з високим вмістом жиру, яєчні жовтки, печінку та інші субпродукти). Намагайтеся вживати трохи більше 200 міліграмів (МГ) холестерину щодня.

‼️Скоротіть споживання солі до 5 г на добу та менше. Обовʼязково звертайте увагу на кількість вуглеводів, які ви споживаєте. Адже продукти з високим вмістом вуглеводів підвищують рівень глюкози в крові після їжі.

Якщо у вас цукровий діабет, обовʼяково проконсультуйтеся з лікарем щодо того раціону, який підходить саме вам.

➡️ Записатись до лікаря або укласти декларацію з сімейним лікарем/педіатром можна на сайті онлайн📲 medesana.kiev.ua

Або безпосередньо в медичних центрах✔️

📍Клініка МЕДЕСАНА Київ, вул. Оноре де Бальзака, 4а

☎️ 050 329 35 93, 067 626 63 50

📍Амбулаторія МЕДЕСАНА Вишневе, вул. Освіти 15/31

📍Філіал амбулаторії Вишневе, Вітянська 1А

☎️ 067 345 75 62, 067 352 15 45